Collaboration Day Schedule

10th of December

 

Introduction

9:00 (15 min)

 

Explanation of the purposes and structure of the day.

 

 

Introduction of Key Topics

9:15 (15 min)

 

Proposal of 4-5 key topics for the day collated by the organisers based on impressions of the first day, with discussion among all participants to edit or add to the list during this introduction phase.

 

 

Trends

9:30 (45 min)

 

Trend analysis discussion to better understand the context of the future of text. The question posed is:

 

“Which ongoing processes, in the area of new technologies or social transformation, have most significant impact on text production, storing, and sharing – from the perspective of the topic that you have chosen?”

 

We will work to define trends as processes which have “objective” / verifiable indicators, e.g. growth of number of users of a new technology, growth of investment in the area X, growth of number of users with a behavioural pattern X, etc.

 

Each participant can contribute one trend. Then we discuss the relevance of trends and the ‘completeness’ of the picture we obtain.

 

 

Anticipated Futures Based On Trends

10:15 (15 min)

 

Here we move into discussions of the potential futures of text itself, from  the perspective of the topic your group has chosen.

 

  • What will new texts look like, should these trends continue for next 10 years or more?
  • What features will emerge, what features will disappear?

 

Using trends that were identified, participants develop 5-7 statements about where texts would evolve ‘naturally’ under the influence of existing trends

 

 

Coffee break  10:30 (15 min)

 

 

Opportunities

10:45 (30 min)

 

Question to be discussed:

 

  • For which players / stakeholders these trends would present an opportunity, and why?
  • When and how these opportunities can emerge, and what are they?
  • How these opportunities can be used by technology companies, by civil society, or by educational institutions?”

 

 

Threats

11:15 (20 min for analysis and 20 min for how the threats can be overcome)

 

Question to be discussed:

 

  • For which players / stakeholders would these trends present a problem or threat, and why?
  • When and how can these threats emerge, and what are they? For instance, what problems can emerge in education, business, or civil society, should a trend continue?
  • How can these threats be overcome?

 

 

Anticipated Futures Based On Threats & Opportunities

11:55 (20 min)

 

Question to be discussed:

 

  • What will  text look like and how can it be interacted with, should various players / stakeholders use the opportunities presented and overcome threats identified?
  • What features will emerge, what features will disappear?

 

From the perspective of the topic your group has chosen, based on the list of opportunities & threats identified, and list of responses to these threats & opportunities, participants develop 5-7 statements about where text would evolve under the influence of key players.

 

Participants  also discuss who key players in the transformation of text likely will be and should be.

 

 

Coffee break with snacks 12:15 (15 mins)

 

 

Sharing of Results

12:30

 

Presentation of the anticipated future scenarios.

(12-15 min per group: 6-7 min for presentation + 6-7 min for comments)

 

 

Lunch 13:30 (1 hour)

 

 

 Group Manifesto

14:30 (30 min)

 

Using your input and understanding of the anticipated futures, your group should prepare 5-7 statements (maximum 7!) about the desired future of text from the perspective of your topics (20-30 min)

 

  • All participants put their statements in a single shared collaborative document (e.g. Google Doc  - The only requirement is that is will be publicly accessible for the organizers to compile into a presentation when done. ).
  • This should also be emailed at the time to the organizer to put it in a shared document and display on the projector on the wall.

 

Each group reads their part of the manifesto.

(15 min = 3 min per 4-5 groups)

 

 

Architecting & Building

15.15

 

Devising a list of tasks for hackathon (by ‘hackathon’ we mean coding through group effort, professional work or otherwise). This list does not necessarily mean coding projects, but does refer to specific work with specific work outcomes which moves us practically towards a fantastic future text environment.

 

The important thing to keep in mind is that this is a collaborative effort to produce something tangible.

 

All participants created their texts in a single shared collaborative document (e.g. Google Doc), and one version of this text is always projected on the wall

Hackathon task is shared with other groups, and other groups contribute their ideas regarding the requirements (15 min)

 

Question to be discussed based on this will include:

 

  • What do you want hackathon participants to create: what problem should be solved or what concept should be implemented?
  • Who can become the client / customer that will use the solution?
  • What standards and other non-tool systems will need to be upgraded?
  • What organisations will need to be created to support this?

 

This is done in preparation of The Program For The Future conducting a series of hackathons in 2016 based on the vision produced during our meeting, which will ultimately lead to the 'grand-daughter' of all demos on the 50th anniversary of Doug Engelbart's Mother Of All Demos in 2018.

 

 

Reflection

16:00 (20 mins)

 

Reflection on results of the work of both days:

 

  • What has been understood, learnt and become apparent?
  • What were the valuable experiences and lessons learned?
  • How should this format continue in the future?

 

 Session ends

16:20

 

 

 

Add this schedule to your calendar for Day 2, the 10th of December:

 

 

 

The Future of Text Symposium is a Deep Literacy Initiative